Smaka på historien – Människor och måltider ur det förflutna

av Katarina Schoerner Carr med recept av Örjan Klein. En mathistorisk resa där berättelser från 1500- till 1700-talens Stockholm varvas med moderna recept. Utgiven maj 2016.

Katarina Schoerner Carr med recept av Örjan Klein



Smaka på historien – Människor och måltider ur det förflutna

ISBN 9789170312878
Utgiven maj 2016

Möt Karin Månsdotter, knektdottern, som blev drottning i några veckor, och ta del av hennes bröllopsmiddag. Möt också den olyckliga Maria Eleonora som längtade så efter ostron att hon skickade en kurir som beordrades rida genom ”natt och dag” för att skaffa henne så många han kunde. Läs om pigan Margareta som stal gåshalvor och fårlår, om Claes Rålamb som introducerade kaffet i Sverige, om båtsmännens mat ombord på stora örlogsskepp eller om stenugnarna i Stockholms skärgård som minner om den ryska galärflottans framfart år 1719. En bok med berättelser om människor och händelser i 1500- 1600- och 1700-talens Stockholm med omnejd som blandas med moderna recept. Texterna handlar om, eller anknyter till mat och varvas med moderna recept och renodlad mathistoria.

Varje berättelse har inspirerat till moderna recept på välsmakande mat. Många av recepten har sina ursprung i gamla kokböcker, men är modifierade för att passa moderna behov och smaklökar. Andra är helt nya. Resultatet har blivit ett antal måltidsförslag och recept som är både lättlagade och välsmakande, och som samtidigt anknyter till traditionell matkultur.

Som en röd tråd i boken löper känslan för det sunda, ekologiska och närproducerade – moderna begrepp som i äldre tiders hushållning var självklarheter.