Stockholmia
Forskning och litteratur om Stockholm

Böcker
Kvalitetslitteratur om Stockholm.
Våra böcker spänner över en mängd ämnen och infallsvinklar. Den omfattar såväl rikt illustrerade band om platser och företeelser med Stockholmsanknytning, som biografier över intressanta personer, stadsdelsmonografier och vetenskapliga referensverk. Ledorden är angeläget, intressant och vederhäftigt.

Författare
Här hittar du våra författare.

På gång
Här hittar du Nyheter och Kalendarium för att se vad Stockholmia har på gång.

Kontakt
Tel: 08-508 31 743
info.stockholmia@stockholm.se
Postadress:
Stockholmia – forskning och förlag
Box 150 25
104 65 Stockholm

Inköpsställen
Här kan du köpa våra böcker.

Forskning
För dig som är forskare.

Utlysningar
Stockholmia har i uppdrag att finansiellt stödja angelägna forskningsinsatser om Stockholm.

Om Stockholmia
Stockholmia – forskning och förlag är en del av Stockholms stad med uppdrag att tillgängliggöra forskning och litteratur om Stockholm.

Manus
Publicera hos oss

Press
Aktuellt pressmaterial och bilder publiceras på ViaTT
Kontakta Anna Brodow Inzaina för mer information.
Nyheter

Utlysning: Stockholmiapriset 2023
25 maj 2022Skriv din master- eller magisteruppsats om Stockholm! Uppsatstävling med två priser. Chans att vinna 15 000 kronor. Stockholmiapriset är Samfundet S:t Eriks, Stadsarkivets och Stockholmia – forskning och förlags två priser för bästa magister- eller masteruppsats om Stockholm.
Gå till "Utlysning: Stockholmiapriset 2023"
Essä om Stockholms bostadshistoria
2 apr 2022Genom bland annat ett unikt material från en av Stockholms första kooperativa bostadsförening för småhus ursprungliga medlemmar, beskriver författaren Siv Schéele hur föreningen bildades och området utvecklades. Diskussioner förs också om varför den kooperativa idén ersattes av egnahemstanken i området.
Gå till "Essä om Stockholms bostadshistoria"
DIGARV till Stadsmuseet
3 mar 2022DIGARV är ett forskningsprogram som syftar till att främja digitalisering och tillgängliggörande av kultursamlingar med fokus på humaniora och samhällsvetenskap. Från och med 2022 samordnas och administreras programmet av Stadsmuseet i Stockholm.
Gå till "DIGARV till Stadsmuseet"Kalendarium

Boksläpp Stockholms gatunamn
Klassiker ”Stockholms gatunamn” ges nu ut i en reviderad utgåva. Möt bokens redaktör och medförfattare Staffan Nyström och arkitekturhistoriker Martin Rörby i ett samtal.
Gå till "Boksläpp Stockholms gatunamn"Aktuella böcker

Ett dubbelt liv
I denna biografi fördjupar litteraturvetaren Margaretha Fahlgren bilden av deckarförfattaren Dagmar Lange, alias Maria Lang. Perspektivet vidgas för första gången till att omfattabåde livet, författarskapet och spänningarna däremellan. Utgivningsdatum: 2022-05-24.
Gå till "Ett dubbelt liv"
Stockholms gatunamn
Varför heter något ”Böcklingbacken”, ”Långpannestigen” eller ”Ånghästparken”? Vad betyder Akalla, Rinkeby och Skarpnäck? Läs klassiker ”Stockholms gatunamn” i en ny, reviderad utgåva. Utgivningsdatum: 2022-06-02.
Gå till "Stockholms gatunamn"
Tapetmakerskor
Författaren Mia Skott är lyckligare på arkiv än någon annanstans. Som den där soliga vårdagen på Kungliga biblioteket i Stockholm då hon fann en ledtråd, en sådan som ger gåshud. Ledtråden förde henne bort från Kungliga bibliotekets specialläsesal in i tapetmakerskornas värld. Utgiven: 2022-03-08
Gå till "Tapetmakerskor"Aktuella författare

Björn Hagelin
Björn Hagelin (f.1947) har en bakgrund som forskare inom försvars- och säkerhetspolitik vid föregångaren till Försvarets forskningsinstitut, Uppsala universitet och Stockholms internationella fredsforsknings-institut. Sedan pensioneringen har han sysslat med släkt- och hembygdsforskning och publicerat en rad böcker och artiklar i årsböcker.
Gå till "Björn Hagelin"
Rebecka Lennartsson
Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm.
Gå till "Rebecka Lennartsson"
Bo Larsson
Bo Larsson är etnolog och forskare, anställd vid Stadsmuseet och Stockholmia förlag. Han disputerade 2008 med en avhandling om familjeföretag på den uppländska landsbygden.
Gå till "Bo Larsson"