Ljus på glas – Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström

av Katarina Malmström och Mikael K Nilsson. En hyllning till pressfotografin. Bilder tagna i Stockholm mellan 1894 och 1930 av pressfotopionjärerna Axel och Vicke Malmström med beskrivande texter till. Utgiven maj 2016.

Katarina Malmström och Mikael K Nilsson

Ljus på glas - Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström

ISBN 978917031286
Utgiven maj 2016

Ljus på glas handlar om pressfotopionjärerna Axel och Vicke Malmström och några av bilderna de tog mellan åren 1894 och 1930. Boken består av 52 bilder, alla tagna i Stockholm och visar arbetarrörelsens frontfigurer såväl som kungliga potentater, politiska händelser och platser, vardag och högtid.

Fotografierna i boken ackompanjeras av 52 texter som beskriver bilderna, händelserna och deras historiska sammanhang. De berättar även om männen bakom kamerorna och deras liv både som professionella och som privatpersoner. Sammantaget ger Ljus på glas en bild av ett Sverige i förändring och en inblick i hur det förra seklets fotopionjärer arbetade och utvecklades.

Katarina Malmström är utbildad vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö och har arbetat med reportage- och dokumentärfotografi. Hon förvaltar i dag bildarkivet 4 Malmströms Bilder, som bl.a. består av cirka 10 000 glasnegativ fotograferade av Axel och Vicke Malmström från slutet av 1800-talet fram till 1950-talet.

Mikael K Nilsson är journalist och anställd av TT Nyhetsbyrån. Mikael har studerat filmregi vid Filmhögskolan i Łódź i Polen och verkade som filmare tills journalistiken hamnade helt i fokus. Han är även gatufotograf och har utanför tjänsten forskat om Axel och Vicke Malmström.

Uppdaterad