En teater för alla sinnen – 30 år med Orionteatern

av Karin Helander. Foto: Martin Skog. En jubileumsbok om en teaterns själ och det unika med Orionteatern! Utgiven mars 2015.

Karin Helander. Foto: Martin Skog

En teater för alla sinnen – 30 år med Orionteatern

ISBN 9789170312793
Utgiven mars 2015

Orionteatern har under tre decennier spelat teater i Axel G. Janssons mekaniska verkstad på Katarina Bangata i Stockholm. Denna jubileumsbok är framför allt ett försök att fånga en teaters själ och just det som är speciellt och unikt med Orionteatern. Bokens författare, teaterforskaren Karin Helander, visar hur det går till när en föreställning växer fram, från idé till premiärdags. Vad gör teaterns olika medarbetare? Hur samarbetar de och vad är det ytterst som gör att en föreställning får liv och berör sin publik?

Bokens utgångspunkt har varit musikalen Hjälp sökes som spelades för utsålda hus jubileumsåret 2013. Vi får också inblickar i många andra produktioner, alltifrån Skrattmänniskan som var premiärföreställning 1983 till Venus som spelades våren 2014.

Texten kompletteras av ett rikt bildmaterial som ger överraskande, humoristiska och berörande perspektiv på en teaters arbete. Martin Skoog har formgett boken och varit huvudfotograf.

Uppdaterad