Boklunch på bibblan

Öppettid
Tisdag 3 okt 2017 kl 12:00
Pris
Fri entré!
Plats
Stadsbiblioteket

Sveavägen 73

Böcker och essäer kryddade med Stockholmsinnehåll serveras av författare från Stockholmia förlag samtidigt som du äter lunch. Sören Lindström berättar om Per Anders Fogelström stora samling och Anna Götlind om antologin Tillfälliga stockholmare.

Per Anders Fogelströms stora samling av Stockholmslitteratur donerades till Stadsmuseet 1999. Sören Lindström, bibliotekarie på Stadsmuseet, berättar om källorna till romansviten i en nyutgiven essä på Stockholmia förlag.

Författaren Anna Götlind berättar om sin bok "Tillfälliga stockholmare". Stockholm har alltid lockat till sig människor som inte har haft för avsikt att bosätta sig permanent i staden. De flesta har kommit som tillfälliga besökare för att arbeta eller studera en begränsad tid. Andra, inte minst i senare tid, har kommit till Stockholm som flyktingar, och för en del av dem blir huvudstaden första anhalten på en resa mot ett nytt hem.

"Tillfälliga stockholmare" handlar om några av dessa människor. Tidsperspektivet sträcker sig från senmedeltid till i dag och vi får bl a möta diplomater, identitetsbytare, internationella konferensdeltagare, gästarbetare och flyktingbarn.

Den kortvariga vistelsen kan se ut på många olika sätt men ett har de tillfälliga stockholmarna gemensamt. De har fått möta en ny stad och dess invånare. Hur har de uppfattat staden och hur har staden bemött dem? Frågorna är tidlösa men också brännande aktuella i vår tid då människors rörlighet är större än någonsin förr.

I samarbete med Stockolms stadsbibliotek.

Välkommen till programhörnan i caféet, Stadsbibliotelet, Sveavägen 73!