Stockholm och stockholmare i ord och bild

Beskuren bild från Ljus på Glas. Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström av Katarina Malmström och Mikael K Nilsson, utgiven på Stockholmia 2016
Öppettid
Startdatum 2018-03-07

Onsdagar klockan 09:30 – 11:15

Pris
700

Varav 150 kronor är medlemsavgift till Senioruniversitetet. För dig som är pensionär. Köp biljett här

Plats
ABF-huset, Z-salen

 Sveavägen 41, Stockholm

Under sex seminarietillfällen blöts och stöts Stockholm och stockholmare i ord och bild. Arrangeras av Senioruniversitetet i samarbete med Stockholmia.

7 Mars, Konsten att försörja sig – kvinnors arbete i Stockholm 1650–1750

Stockholm var en stad präglad av kvinnlig närvaro trots att kvinnor och män inte hade samma formella rättigheter att driva näring och idka handel. Hustrur säljer bröd och frukt, fisk och kött från korg och bod, mäklar kläder, bränner brännvin, håller krog – och argumenterar kraftfullt för sin rätt att försörja sig och sina familjer. Föreläsare Sofia Ling, fil.dr i historia, Uppsala universitet.

14 Mars, Ulla Winblad i verkligheten

Många känner Ulla Winblad som fiktiv karaktär i Bellmans epistlar. Hon var också en historisk person, Maja Stina Kiellström. Hennes stormiga liv kan man följa genom flera källor. De berättar om handeln med sex i 1700-talets stad, om kvinnors villkor, om skvaller och våld, slottsbaler och spinnhus. Följ med till krogar och jungfruburar i ett försvunnet Stockholm. Föreläsare Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och chef på Stockholmia – forskning och förlag.

28 Mars, Josabeth Sjöbergs Stockholm – en unik bildskatt från 1800-talet

Josabeth Sjöberg levde ett enkelt och tillbakadraget liv i Stockholm. Som ogift och utan förmögenhet fick hon försörja sig själv. Hon flyttade ofta och alla hennes tolv bostäder låg på Södermalm. Någon gång mitt i livet bestämde hon sig för att börja skildra sina olika hem. De detaljrika målningarna berättar om Josabeth Sjöberg själv, hennes bostäder, Stockholm och den tid i vilken hon levde. Föreläsare Hans Öjmyr, fil.dr i konstvetenskap, utställningschef Stockholms stadsmuseum.

4 April, Ljus på glas – stunder i Stockholm med Axel och Vicke Malmström

Pressfotopionjärerna Axel och Vicke Malmström tog många bilder mellan åren 1894 och 1930. Bilderna visar arbetarrörelsens frontfigurer såväl som kungliga potentater, politiska händelser och platser, vardag och högtid. De berättar även om männen bakom kamerorna och deras liv. Samman taget ger de en bild av ett Sverige i förändring och en inblick i hur det förra seklets fotopionjärer arbetade och utvecklades. Föreläsare Katarina Malmström, journalist och Mikael K Nilsson, journalist och filmare.

11 April, Bertil Almqvist – Stockholm på tapeten

Hedenhösarnas Stockholmen, Birger Jarls medeltids stad, regalskeppet Vasas tid och funktionalismens genombrott. Allt skildrade Bertil Almqvist med samma stora intresse och humor. ”På tapeten” var hans vinjett i Aftonbladet. Han lät sitt respektlösa tusch skildra en stad i ständig förvandling. Den skrattspegel han höll fram ger oss en levande bild av Stockholm under de stora omdaningarnas tid från slutet av 1920-talet och fyra årtionden framåt. Föreläsare Nisse Larsson, författare och journalist.

18 April, Den svenska drömfabriken – Filmstaden i Råsunda

Följ med bakom kulisserna på Sveriges eget Hollywood och möt både de självlysande stjärnorna och de som förtjänar att åter upptäckas. I Filmstaden spelade Svensk Filmindustri in klassiker som Körkarlen, Sommarnattens leende och Att angöra en brygga. Här blev Greta Garbo och Ingrid Bergman filmstjärnor. Här gjorde filmregissörer som Victor Sjöström, Gustaf Molander, Hasse Ekman och Ingmar Bergman många av sina mest berömda filmer. Föreläsare Mikaela Kindblom, fil.kand. i filmhistoria, Stiftelsen Filmstadens kultur.


Programansvariga: Britt Olofsdotter och Kenneth Abrahamsson, Senioruniversitetet.