Välkommen på boksläpp!

Öppettid
16 maj

Onsdag klockan 17:30–20:00

Pris
Fri entré

Obs! Begränsat antal platser. Anmäl dig här historiska.se

Plats
Statens Historiska museum

Barockhallen. Narvavägen 13–17

Nu släpper vi boken, Romska liv och platser. Berättelser om att leva och överleva i 1900-talets Sverige. Kom och fira med oss!

I Romska liv och platser möter vi svenska romer som har levt i läger och en mängd romska platser som avslöjar ett dolt kulturlandskap i Stockholm. Boken bygger på levnadshistoriska intervjuer med svenska romer, äldre kartmaterial, fotografier, reportage och ett omfattande arkivmaterial.

Katherine Hauptman, museichef på Statens historiska museum och Rebecka Lennartsson, forskningschef på Stockholmia öppnar kvällens samtal: Romska liv och platser – det dolda kulturarvet. Ett samtal mellan bokens redaktörer Lotta Fernstål och Charlotte Hyltén-Cavallius, samt Fred Taikon, Sabrina Taikon, Allan Demeter och Marianne Demeter som bidragit med sina erfarenheter av att växa upp och leva som rom i Stockholm och Sverige. Moderator är Domino Kai, sakkunnig på nationella minoriteter och enhetschef för Romano Center i Väst.

Efter samtalet spelar det romska bandet Trio Hjilosko Drom - Trio Hjärtats Väg.

Under kvällen bjuder vi på ett glas dryck med tilltugg. Boken ges ut av Stockholmia – forskning och förlag och säljs under kvällen till ett förmånligt pris. Varmt välkommen!