Litterär ångbåtstur i Mälaren

Foto: Lars Berglöf
Öppettid
Tisdag 12 juni 2018

Klockan 18:00 – 21:00

Pris
200 Kronor

Biljetterna släpps 15 maj via Stadsmuseet

Plats
Mälaren

Turen utgår från Stadshuskajen, mer info står på biljetten

Njut av en tur med det klassiska ångfartyget Mariefred och lyssna till tre författarpresentationer.

Fartyget Mariefred är det enda som finns kvar av alla koleldade ångfartyg som trafikerade Mälaren från Munkbron i början av förra seklet. Fartyget byggdes 1903 i Stockholm och ägs av Stiftelsen Skärgårdsbåten.

Mat och dryck serveras ombord (ingår ej i biljettpriset). Stockholmias böcker säljs under kvällen till specialpris.

Under kvällen berättar Lennart Rydberg om boken ”Med ångbåt från land till stad. Om ångbåtsepoken och ångbåtslinjer i Mälardalens jordbruksområden 1860–1950”. Här beskrivs hur det gick till när ångbåten fick sin framträdande plats.

Britt Liljewall berättar om boken ”Vackra dagboken”, där Carl Henric Robsahm, lantbrukare och hemmansägare, under åren 1835–1837 skriver om seklets vardagsliv i en sällsynt arbetad handstil kodad med vackra stilväxlingar, färger och understrykningar.

Hans Öjmyr berättar om boken ”Josabeth Sjöbergs Stockholm. En unik bildskatt från 1800-talet”. Någon gång mitt i livet bestämde sig Josabeth Sjöberg för att börja skildra sina olika hem i bilder. Konsten illustrerar på ett ärligt och intimt sätt en ogift kvinnas liv i Stockholm under 1800-talet. Josabeth Sjöbergs bildvärld blev känd på 1930-talet då Stadsmuseet förvärvade hennes målningar.