Boksläpp: Mamsell Bohmans fall

 • Öppettid

  Torsdag 10 oktober

  17.30–19.30

 • Pris

  150 kronor

  Biljettsläpp september 2019
 • Plats

  Hörsalen, plan 2

Ny bok från Stockholmia förlag! Om nattlöperskor i 1700-talets Stockholm.

Mamsell Bohmans fall

En sommardag i Stockholm 1747 står snickarmästarens dotter Lena Cajsa Bohman inför rätta för olydnad mot sin far. Snart erkänner hon allvarligare brott. En härva av handel med unga flickor kring kopplerskan Lovisa von Plat rullas upp. Det utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler. Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes. Det väcker frågor om hur sexhandeln såg ut innan den definierats med ett särskilt begrepp. Vem betraktades som hora? Vilka konsekvenser fick det för en kvinna att dömas i rätten och av samhället?

Med utgångspunkt i borgardottern Lena Cajsa Bohmans besynnerliga levnadsöde tar etnologen Rebecka Lennartsson läsaren med till Stockholm i en tid präglad av sinnlighet, supande och sträng religiositet. Med stöd i en mångfald källor, från polisarkiv och mantalslängder till memoarer och hatiska hordikter, utforskar författaren nattlöperskornas stad - en till delar okänd historia med paralleller till vår egen tid.

Program

17.30 Mingel i källarstugan
18.00 Stadsmuseet hälsar välkommen i hörsalen
18.05 författarpresentation i Sevenbomssalen
18.55 publikfrågor
19.05 mera mingel
19:30 slut

I biljettpriset 150 kronor ingår en bok, föreläsning, tilltugg och alkoholfri dryck. Boken kommer även att finnas för försäljning till specialpris under boksläppet.