Kulturhuset Stadsteaterns play: Anna Gavanas – Från Diskofeber till Rejvhysteri

  • Öppettid

    27 apr

Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av kulturlivet. Historien har dock kännetecknats av konflikt och maktförhandlingar. I boken Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien söker socialantropologen och författaren Anna Gavanas upp pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag. Här berättar hon om boken och arbetet bakom den.


För att se videon i helskärm i datorn: klicka på bilden för att starta filmen och klicka sen på YouTube längst ned i högra hörnet. Då leds du till YouTube där du kan välja helskärm.

– Trots att den elektroniska dansmusikscenen varit synnerligen betydelsefull för svenskt kulturliv och musikexport – från 1970-talets Abba till 2010-talets Avicii och Swedish House Mafia – vet vi väldigt lite om dess lokala historia. Hittills är svensk forskning om disko, house/techno och rejv i princip obefintlig, säger Anna Gavanas.

Anna Gavanas gräver fram inte bara de starka motreaktioner som mötte dåtidens disco- och ravekulturer, utan belyser även hittills okända erfarenheter från dansgolven och vad som faktiskt utspelade sig där – bortom mediebevakningen. Hur kom det sig att disco blev så stort och strax därefter så oerhört fult på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet? Och vad betydde ravekulturen för dem som deltog i den på slutet av 1980-talet och början av 1990-talet? Generationers röster från förflutna dansgolv blir till en berättelse om Sverige.