Panelsamtal civilkurage på Bokmässan 2017

Vad har berättandet och ordet för betydelse i motståndet mot antidemokratiska rörelser? Lyssna till ett samtal om civilkurage lett av författaren Susanna Alakoski med Karl-Olof Andersson, Agnes Hellström och Mina Dennert. Bokmässan Göteborg, De litterära sällskapens scen Monter: B10:79, fredag 29 sept kl 15:00.

P A Fogelströms okuvliga frihet. Civilkurage mot extremism.

Bokmässan Göteborg, De litterära sällskapens scen Monter: B10:79, fredag 29 sept kl 15:00

Om paneldeltagarna:

Susanna Alakoski

Författare vars debut "Svinalängorna" från 2006 belönades med Augustpriset och blev både pjäs och film. Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, "Håpas du trifs bra i Fengelset", fyra barnböcker samt de två dagboksessäerna "Oktober i Fattigsverige" och "April i Anhörigsverige". Den sistnämnda iscensattes på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm 2016. Alakoski utsågs år 2015 till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola och är aktuell med pjäsen Laina och fåglarna under våren 2017.

Karl-Olof Andersson

Författare och journalist med ett långt förflutet inom dags- och fackpress. 1982–2000 var han ledarskribent på Aftonbladet och är sedan dess frilansare. Bland hans tidigare böcker finns serien "Vårt dramatiska sekel" (1995–1998) samt biografierna "Nils Ferlin, poet i livets villervalla" (1998), "Harry Martinson – Naturens, havens och rymdens diktare" (2003) och "Per Anders Fogelström. Ett liv för litteraturen, freden och miljön" (2012). Andersson har skrivit inledningen till den tidigare opublicerade romanen "Den okuvliga friheten" av Per Anders Fogelström utgiven på Stockholmia förlag 2017 i samband med Fogelströms 100-årsjubileum.

Agnes Hellström

Författare, journalist, debattör och ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Hellströms drivkraft att förändra världen och ifrågasätta destruktiva normer genomsyrar inte bara ordförandeskapet på Svenska Freds utan också hennes böcker "Ränderna går aldrig ur" utgiven 2009 och "Att vara utan att synas" utgiven 2013 med vilka hon bröt den tystnadskultur som härskar på internatskolorna och gav rösterna inifrån en moralisk resning.

Mina Dennert

Författare, journalist och grundare av#jagärhär. Genom Facebookgruppen #jagärhär har Dennert lyckats konkretisera civilkurage: att stärka människor i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot. Gruppen har som syfte att stoppa polariseringen genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt samt att motverka de godas tystnad. #jagärhär vann årets Rättvisepris 2016, Årets Samhällsaktör 2016 och Faktumgalans Integrationspris 2017. Minna Dennert blev årets Anna Lindhpristagare 2017.

Fogelströmåret 2017

Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström skulle ha fyllt 100 år 2017. Det uppmärksammar Stockholmia förlag med att ge ut hans tidigare opublicerade roman "Den okuvliga friheten". Vi hyllar Fogelström med ett samtal kring de frågor som han stred för under hela sitt liv och som hans roman så tydligt speglar: människans längtan efter frihet och vikten av motstånd och civilkurage.

fogelström2017.se

Publicerad
Uppdaterad