Från diskofeber till rejvhysteri

I den svenska dansmusikhistorien

Författare

Anna Gavanas

Beskrivning

Sveriges kulturliv präglas idag av elektronisk dansmusik men dess historia har präglats av konflikt och speglat maktförhandlingar i samhället. Anna Gavanas bok jämför två avgörande epoker som hittills ej utforskats som delar av det svenska kulturarvet: 1970-talets disco- och 1990-talets ravekultur. Vad har stått på spel i mottagandet och i reaktionerna på dessa elektroniska dansmusikscener i Sverige och för vilka aktörer? Gavanas söker upp pionjärerna, platserna och kontroverserna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag. Med hjälp av unika arkiv och muntlig historiografi analyserar Gavanas vad striderna kring disco och rave säger om det svenska samhället under dessa faser: om skiften i kulturlivet, medieklimatet och socio-politiska motsättningar.

Från Discofeber till Ravehysteri gräver fram inte bara de starka motreaktioner som mötte dåtidens disco- och ravekulturer, utan belyser även hittills okända erfarenheter från dansgolven och vad som faktiskt utspelade sig där – bortom mediebevakningen. Hur kom det sig att disco blev så stort och strax därefter så oerhört fult på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet? Och vad betydde ravekulturen för dem som deltog i den på slutet av 1980-talet och början av 1990-talet? Generationers röster från förflutna dansgolv blir till en berättelse om Sverige.

Med hjälp av hittills okänt material utforskar Från Discofeber till Ravehysteri den feber och den hysteri som kommit oss alla så nära, som inlemmats i våra sinnen, minnen och kroppar och på avgörande sätt präglat generationers uppväxter i det svenska samhället.

Detaljerad information om boken

ISBN: 9789170313219
Utgivningsdatum: 2020-02-14
Omfång: 309 sidor
Vikt: 0,998 gram
Bandtyp: Inbunden
Thema-kod: Musik