Bokhelg

kvinna står bland böcker på stadsmuseets gård mot ett trappräcke
Foto: Izabela Lewalski
 • Öppettid

  28 aug 11:00–29 aug 16:00

  12:00–16.00 

  Båda dagarna

 • Pris

  Fri entré

 • Plats

  Stadsmuseet

Bokfesta bland nytt och klassiskt, möt och mingla bland författare och förlag. Det blir författarsamtal och föredrag, boksläpp, boksignering och bokförsäljning till finfina mässpriser. Under helgen får du dessutom 15 % rabatt på alla böcker i Stadsmuseets butik!

Program lördag

Konferencier: Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

11.00–11.20

Levandegör Stockholms historia för yngre läsare

Hör berättelsen om Mika i boken ”Nattkorpen”. En föräldralös flicka som växer upp på Allmänna barnhuset i 1880-talets Stockholm och dras in ett farligt kriminalfall. Bokens författare Johan Rundberg levandegör och skildrar barnhuset, Långholmens fängelse och gamla polishuset. Hur var det att vara fattig, hungrig och utsatt som barn i 1800-talets Stockholm? På scen: Johan Rundberg i samtal med Karin Cellton från Stockholms stadsbibliotek. Arr. Natur & Kultur.

11.25 – 11.45

Astrid och Stockholm

Pippi Långstrump – var hör hon hemma egentligen? Är det Humlegården? Sergels Torg? Eller kan det vara i Ramallah? Ulla Lundqvist, litteraturvetare och Astrid Lindgren-specialist, ger oss nya perspektiv på en av Astrids Lindgrens mest kända och färgstarka litterära figurer – Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Arr. DELS/Astrid Lindgren-sällskapet.

11:50 – 12.10

Därför läser vi Per Anders Fogelström

Natascha Laszlo och Klara Garberg – två unga stockholmare berättar om varför de läser Per Anders Fogelströms romaner. Samtalsledare: Kent Josefsson. Arr. DELS/Per Anders Fogelström-sällskapet.

12.15 – 12.35

Kungsholmens poetiska röst

Maria Sandel var en av Sveriges första kvinnliga arbetarförfattare. Hon bodde i nödbostäderna i Stadshagen och gav under sin livstid ut sex böcker och ett stort antal dikter. Med värme och kritisk blick skildrade hon arbetarfamiljernas förhållanden i Stockholm kring förrförra sekelskiftet. Författaren Anne-Marie Lindgren från Maria Sandelsällskapet berättar om en av vår tids stora författare, journalist och kvinnokämpe. Arr. DELS/Maria Sandelsällskapet.

12.40 – 13.00

”Nu är jag Stockholmare!”

Tre strindbergianer plockar Strindbergssmultron i stan. Medverkande: Louise Edlind Friberg, skådespelare och styrelseledamot i Strindbergssällskapet, Kristina Adolphson, skådespelare och styrelseledamot i Strindbergssällskapet och Ture Rangström, tidigare teaterchef, dramatiker och textförfattare. Arr. DELS/Strindbergssällskapet.

PAUS (15 minuter)

13.15 – 13.35

Evert Taube och Stockholm

Musikaliskt inslag med Duo Stefan Ström och Gabriella Lindvall. Arr. DELS/Taubesällskapet.

13.40 – 14.00

Bellman och det brokiga livet i 1700-talets Stockholm

Hur såg livet ut i 1700-talets Stockholm? Hör historikern Mats Hayen från Bellmanssällskapet berätta om nationalskaldens 1700-tal i vår huvudstad. Arr. DELS/Bellmansällskapet.

14.05–14.25

Ulla Winblad – på andra sidan dikten

Carl Michael Bellman göt med sin visskatt evigt liv i Ulla Winblad och hennes backanaliska följe. Och Maria Christina Kiellström, som hon egentligen hette, blev för alltid förknippad med epistelvärldens främsta nymf. Hör Rebecka Lennartsson, författare, etnolog och forskningschef på Stadsmuseet, berätta om verklighetens Ulla Winblad. Ett levnadsöde präglat av vrede och vanära, stolthet och stigma. Arr. Stockholmia förlag.

14.30 – 14.50

Det vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Verkligheten bakom Bellman noir

”Bellman noir” har författaren Niklas Natt och Dag kallat sin hyllade romanserie. Snart kommer trilogins sista del ”1795”. Scenen är 1700-talets Stockholm: vidunderligt och vedervärdigt. Inspirationen är hämtad ur verkligheten. Möt Niklas Natt och Dag i ett samtal med Rebecka Lennartsson, forskningschef på Stadsmuseet, om förflutenhet, fakta och fiktion. Arr. Bokförlaget Forum och Stockholmia förlag.

14.55 – 15.15

Herstory Stockholm. Verkligheten bakom Barnbruden och Kurtisanen

I sina kritikerrosade historiska romaner blåser författaren Anna Laestadius Larsson liv i kända och okända Stockholmskvinnor. Hur finner hon sina källor och bygger upp de världar som fascinerar och förskräcker hennes läsare? Anna Laestadius Larsson och Rebecka Lennartsson, forskningschef vid Stadsmuseet, samtalar om källor, berättande och betydelsen av att skriva herstory. Arr. Piratförlaget och Stockholmia förlag.

15.20 – 16.00

Mikrohistoria: att spåra människan i källorna

Hur bär man sig åt som forskare för att komma nära människorna i det förflutna? Och vad är den stora poängen med att göra det? Författarna och historikerna Peter Englund och Annika Sandén i samtal med Ulrika Knutson om nyttan av och glädjen i det perspektiv vi idag kallar mikrohistoria. Arr. Stockholmia förlag.

Program söndag

11.00 – 11.40

Eyvind Johnson och kritiken

Hör vår expertpanel samtala kring Eyvind Johnson förhållande till Sven Stolpe, Stig Ahlgren och Olof Lagercrantz. På scen: Berit Munkhammar, litteraturkritiker och skribent, Magnus Bergh tidigare förläggare på Bonniers förlag, Ulrika Milles författare och litteraturkritiker i samtal med Per–Olof Mattsson, universitetslektor i litteraturvetenskap. Arr. DELS/Eyvind Johnson-sällskapet.

11.45–12.05

Arbetskarlens hustru

Wendela Hebbe sägs ofta vara vårt lands första kvinnliga journalist. På 1840-talet introducerade hon det sociala reportaget med skildringar av livet i Södermalms fattigkvarter, i tidningen Aftonbladet. Kristina Lundgren, docent i journalistik och författare till ett flertal böcker och artiklar om press- och kvinnohistoria, berättar om Wendela Hebbe och hennes livsgärning. Arr. DELS/Föreningen Wendelas Vänner.

12.10–12.30

”Stockholm, o Stockholm, du ormdigra kula”

Carl Jonas Love Almqvist såg ett samhälle i förvandling och skildrade ett Stockholm på väg in i framtiden. Olof Holm, sekreterare i Almqvistsällskapet, berättar om Almqvists Stockholm – en stad i förändring. Arr. DELS/Almqvistsällskapet.

PAUS (10 minuter)

12.40-13.00

I gängmordens spår

Vad gör gängvåldet med ett litet samhälle där de boende måste passera flera mordplatser längs sin väg till skola och matbutik? Diamant Salihu, journalist och författare till boken ”Tills alla dör”, tar oss med till Rinkeby. Platsen där flera unga pojkar och män berövats sina liv i en konflikt som i grunden handlar om heder och kontrollen över narkotikamarknaden. Författaren Diamant Salihu i samtal med Ulrika Knutson.  Arr. Mondial bokförlag.

13.05–13.25

Vårbergsporträtt

Författare och etnolog Bo Larsson berättar om Stockholms söderförort Vårberg och människor han mött och intervjuat i samband med sitt arbete med boken ”Vårbergsporträtt”. Vårberg jämställs ofta med miljonprogram och ”utsatta områden”. I ”Vårbergsporträtt” problematiseras den bilden. I elva levnadsberättelser och nio faktakapitel berättas om att leva i stadsdelen, om dess historia och om dess nutida särdrag. Fram tonar en komplex och omtyckt plats att leva och bo på. Boken kommer ut i september på Stockholmia förlag med fotografier av Johan Stigholt. Arr. Stockholmia förlag.

13.30–13.50

Epsteins Stockholm

Lars Epstein har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter sedan nära fyrtio år. Med en outtröttlig nyfikenhet på staden som mötesplats har han under decennier följt och skildrat människorna som lever och verkar i huvudstaden. Kom och hör honom berätta om sina foton från 1950- och 60-talets Stockholm. Arr. Stockholmia förlag.

13.55–14.15

Den besvärliga Elin Wägner

Elin Wägner (1882-1949) är en av Sveriges viktiga författare under 1900-talet. Hennes Stockholmsromaner ”Norrtullsligan” och ”Pennskaftet” är levande klassiker och förbluffande moderna än idag. Hon stred för rösträtten, kvinnorna, freden och miljön. Som debattör var Elin Wägner långt före sin tid. Hon utmanade sin samtid och provocerar ännu. Hur mycket ansvar är vi beredda att ta - för freden, framtiden och klimatet? Författaren Ulrika Knutson berättar om feministen, författaren, fredskämpen och akademiledamoten Elin Wägner. Arr. Stockholmia förlag.

14.20-14.40

Rösträttsledaren Anna Whitlock

Anna Whitlock var ordförande i den kvinnliga rösträttsrörelsen och en banbrytande reformpedagog. Hon är också förebilden till Dagmar Friman i TV-serien ”Fröken Frimans krig”. På scen: Författaren Anders Johnson som förra året utkom med en omfattande biografi om Anna Whitlock. Arr. Centrum för Näringslivshistoria.

14.45–15.05

Alf Henrikson som Stockholmspoet

Under nästan hela 1900-talet skrev journalisten, historikern och dagsverspoeten Alf Henrikson dikter om Stockholm. Han gjorde reportage i versform, skildrade stadens historia, upprördes över rivningarna, gav röst åt staden i sommarnatten. Följ med författare och språkvårdaren Catharina Grünbaum till Alf Henriksons Stockholm! Arr. DELS/Alf Henrikson-sällskapet.

15.10–15.30

Jolo – Stockholms ständiga iakttagare

Som reporter, kåsör och författare skrev Jolo – DN:s Jan Olof Olsson – om många städer, men aldrig lika kärleksfullt och insiktsfullt som om hemstaden Stockholm. Alla miljöer i världen jämfördes med uppväxtkvarteren i Birkastan, och för honom gömde Luntmakargatan på lika spännande öden som New York. Hör när journalisten och författaren Johan Erséus ger oss sin berättelse om den legendariske Jolo. Arr. DELS/Jolosällskapet.

15.35–15.55

Den medvetne flanörens Stockholm

Hjalmar Söderberg brukar ses som flanör och Stockholmsskildrare. Hans stadsbild uppfattas som likartad genom hela författarskapet. Vid närmare betraktande framgår emellertid tydligt att den i stället är föränderlig och hela tiden underordnas berättelsens tema. Hör Nils O Sjöstrand, tidigare mångårig ordförande i Hjalmar Söderbergsällskapet, förklara hur. Arr. DELS/Söderbergsällskapet.

 

Deltagande arrangörer och bokbord

Alf Henrikson-sällskapet

Astrid Lindgren-sällskapet

Bellmansällskapet

Bokförlaget Forum

Centrum för näringslivshistoria

DELS – De Litterära Sällskapen i Sverige och litteraturtidningen Parnass

Dokument Press

Eyvind Johnson-sällskapet

Föreningen Arbetarskrivare

Jolosällskapet

Maria Sandelsällskapet

Mondial bokförlag

Natur & Kultur

Per Anders Fogelström-sällskapet

Piratförlaget

Story Tourist

Stockholmia förlag

Strindbergssällskapet

Söderbergsällskapet

Taubesällskapet

Wendelas Vänner 

Enrico Badiali

Limoa Bokförlag

Tourist Sweden

Timbro förlag

Bokfesten är del av Stockholms Bokhelg som arrangeras av Kaunitz-Olsson förlag.